Capri Seminarium 2005

Inbjudan till Capri seminarium 2005

Är samhället ett hus eller en myrstack – något vi planerat och byggt upp enligt förnuftiga ritningar eller bara något som vuxit fram av sig självt?

I samarbete med The Capri Institute for International Social Philosophy anordnar InnerFuture  ett seminarium på ovan angivet tema.

Mänsklighetens historia är en del av den evolutionära utvecklingen.  I vilken utsträckning Homo sapiens sapiens –  den dubbelvisa människan – påverkar samhällets utveckling i någon bestämd riktning, om sådan påverkan är önskvärd samt om konsekvenserna av olika försök, om detta råder delade meningar. Olika uppfattningar i dessa frågor leder till olika ideologiska ståndpunkter, olika politiska system och därmed till olika strategier i att leda och försöka utveckla samhällen. Historiskt har vi sett många olika samhällsformer och mycken experimentlusta i att finna det fulländade samhället. I litteraturen finner vi olika framtidsbeskrivningar, också dystopier som t ex ”Du sköna nya värld” av Aldoux Huxley och ”1984” av George Orwell.

I motsats till president Bush har jag länge närt en övertygelse om att Människans Villkor är långt mer bestämda av biologisk tragedi än av mänsklig ondska. [1]Länge har min övertygelse också varit att om vi inte lär oss att förstå och acceptera denna biologiska tragedis verklighet, utan insisterar på att allt vårt lidande beror på diskriminering och andra människors ondska, då är mänskligheten dömd att driva mot sin egen undergång.

För att förstå dessa två övertygelser är det naturligtvis nödvändigt att förstå i vad vår biologiska tragedi består.

Gunnar Adler-Karlsson – Hur mycket i våra könsroller kan ha en biologisk bakgrund? Vilka beteenden kunde det i så fall vara….

Sverre Sjölander – Vi lever i en värld där våra öden är mer knutna till varandra än någonsin förut, där olika civilisationer driver samman mot en enda ”planetär civilisation”. På vilka sätt bör vi möta framtiden med tanke det vi tror oss veta idag?

Är Du intresserad av att lära mer om och diskutera detta viktiga ämne, kom till Europas vackraste ö, Capri! Platsen för seminariet är Casa Marianna, Belvedere di Migliara, Anacapri, en av de tre vackraste platserna på Capri.

Föreläsare:    Professor Gunnar Adler-Karlsson, The Capri Institute, professor Sverre Sjölander Linköpings Universitet samt författare Viveca Lärn.

Gunnar Adler-Karlsson, f.d. professor i samhällsvetenskap vid Roskilde Universitet, Danmark, har publicerat mer än 15 böcker i ämnen om ekonomi och social filosofi. Bland de senare böckerna har ”Kampen mellan Superhjärnorna (1997)”, ”Tankar om Västvärldens Vishet” (2001) samt ”En uppblåst bakteries memoarer” (2003) rönt stor uppmärksamhet i media (www.capriinstitute.org).

Professor Sverre Sjölander vid Linköpings universitet är bland annat känd för sin bok Nya Tankar i Gamla Hjärnor. Vid sidan av sin forskargärning är han en uppskattad och flitigt anlitad föreläsare både i Sverige och utomlands. Sverre har också medverkat som sakkunnig i många olika TV-program, bland annat Vetenskaps värld och Nova i Sveriges Television.

Viveca Lärn är barnboks- och romanförfattare.

Planera för sommaren och anmäl Dig idag!


 

Några av våra seminarier:

Capri Seminarium 2010 | Capri Seminarium 2006 | Capri Seminarium 2005
Capri Seminarium 2004 | Capri Seminarium 2003 | Capri Seminarium 2002